Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Ana Sayfa   Forum   Yardım Ara Galeri Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Devlet - Derin Devlet - Demokrasi İlişkisi Bağlamında Türkiye  (Okunma Sayısı 333 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
BiLinmeyen
Acemi Üye
**

Karma +0/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Arabesk Günler..

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« : 16 Ağustos 2009, 18:05:36 »

DEVLET - DERİN DEVLET - DEMOKRASİ ilişkisi bağlamında TÜRKİYE

-------------------

Devlet halkın rızasına dayanan güç kullanma tekelidir, meşru bir güçtür.

Derin devlet kavramı 1996 yılındaki Susurluk Skandalından sonra çok sık kullanılmaya başlamıştır. Derin devlet, kurumlar içinde kendi çıkarları doğrultusunda yetkilerini aşıp hukuk dışına çıkan çetelerdir. Dr Mümtaz’er Türköne’ye göre derin devlet; devlet görevlilerinin “eşkıya yöntemleriyle yetkilerini, kullandıkları kaynak ve imkanları gizlilik zırhından istifade ederek devleti korumak için değil kendilerine çıkar sağlamak için” kullanmalarına derin devlet denir. Süleyman Demirel’e ise derin devlet askerdir.

Bazı tanımlara göre de derin devlet; devletin zor duruma düştüğü anda devleti korumak amacıyla bazı kişi veya kurumların meşru olmayan güçler kullanmasıdır.

Demokrasi demos (halk) ve krotes (iktidar) kelimelerinden türetilmiştir. Halkın halk tarafından halk için yönetilmesidir. Demokrasi (Paris şartına göre), temsilci ve çoğulcu karakterleri ile seçmene karşı sorumluluğu, kamu makamlarının hukuka riayet etmesini ve adaletin yansız bir şekilde dağıtılmasını zorunlu kılar.

Bu kavramlar çerçevesinde derin devletin demokrasiye ne kadar ters bir yapılanma olduğunu görüyoruz. Türkiye’de demokrasiye tamamen ters bir kuruluşun bulunması bizim ne derecede demokratik bir ülke olduğumuzu gözler önüne sermektedir. Demokraside en üstün irade halkın iradesidir. Fakat derin devlet halkın iradesinin üstüne çıkan bir güçtür. Kendilerini resmi ideolojinin ve politikanın koruyucusu olarak görürler ve askeri darbe dahil her yola başvururlar. Yeri geldiğinde halkın çoğunluğunun seçtiği devlet adamlarını (Adnan Menderes) idam eder, yeri geldiğinde ise halkı bazı yalanlarla (irtica) uyutup büyük vurgunlar yaparak (28 Şubat) ceplerini doldururlar.
Derin devlet ortadan kalkmadıkça demokratik bir ülke olmamız düşünülemez ve önümüzde sadece bir ütopya olarak öylece durur…

Şimdi Türkiye sizce ne kadar demokratik bir ülke? Yazılarınızı bekliyoruz.

By BiLinmeyen, Serdar Çetin -  17/03/2009
« Son Düzenleme: 22 Ağustos 2009, 18:05:52 Gönderen: Katil Dans » Kayıtlı
BiLinmeyen
Acemi Üye
**

Karma +0/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Arabesk Günler..

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« Yanıtla #1 : 16 Ağustos 2009, 18:07:39 »

Ayrıca Anayasa Mahkemesi de halkın iradesinin üstünde bir güç teşkil ettiğinden dolayı bu kurumunda ortadan kalkması Türkiye'de demokrasinin gelişmesi adına önemli bir adım olacaktır.
HanCer
Normal Üye

Karma +1/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Kişiliksiz

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« Yanıtla #2 : 21 Ağustos 2009, 21:43:25 »

Derin devlet, devletin rahminde kalan bir cenin. Bütün (olmayan) düzeni yok edip kendi yağında kavrulur. Olan bizlere olur.

1. Piyade Eğt. Tugar Komutanlığı/ Manisa

Kalın Sağlıcakla.
BiLinmeyen
Acemi Üye
**

Karma +0/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Arabesk Günler..

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« Yanıtla #3 : 22 Ağustos 2009, 17:54:29 »

Yorumun için teşekkür ederim (: Millet forum oyunlarından çıkıp başka bölümlere bakmıyo genelde (: O zaman kaldırsınlar bu bölümleri.
Katil Dans
Site Editörü
Eski Üye

Karma +1/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bir Varmış, Bir Yokmuş...

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« Yanıtla #4 : 22 Ağustos 2009, 18:10:40 »

Türkiye'de demokrasi adına hiç bir unsur yok.Yada ben göremiyorum.Benim ne demokrasiye nede özgürlüğe karşı bir inancım kalmadı.

Oysa ellerin
Benim en sevdiğim çiçeklerimdi
 Feridun Düzağaç
HanCer
Normal Üye

Karma +1/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Kişiliksiz

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« Yanıtla #5 : 22 Ağustos 2009, 19:46:22 »

Özgürlük ve demokrasi sadece başımızdakilerin işine geliyor.

Kendi dezgahlarında kendi mallarını istedikleri gibi satıyor kör sağır dilsiz halka.
Haribden de armut pişiyor ağızlarına düşüyor. Bize de böyle mal mal bakmak kalıyor.

Kalın Sağlıcakla.
Kurt Cobain
Normal Üye

Karma +1/-1
Çevrimdışı Çevrimdışı

No panic, Im Islamic ;P

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« Yanıtla #6 : 22 Ağustos 2009, 19:50:06 »

Türkiye'de demokrasi adına hiç bir unsur yok.Yada ben göremiyorum.Benim ne demokrasiye nede özgürlüğe karşı bir inancım kalmadı.

katiliyorum..

It's alone lonely journey from death to birth
BiLinmeyen
Acemi Üye
**

Karma +0/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Arabesk Günler..

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« Yanıtla #7 : 22 Ağustos 2009, 23:12:37 »

Haklısınız arkadaşlar. Ben bu yazımı yazarken baya bi araştırdım "demokrasi" kavramını. Ama görüldüğü gibi demokrasi adına çok az şeyler var ülkemizde (: Demokrasi için en başta ergenekonu kökünden kazımak gerekiyor. Ondan sonra demokrasi çalışmalarına başlanması gerekir.
HanCer
Normal Üye

Karma +1/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Kişiliksiz

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« Yanıtla #8 : 22 Ağustos 2009, 23:39:59 »

Ergenekon davası kısaca şudur; devlet içinde devlet kavramı her zaman vardır ve bunu kimse inkar edemez. R.T.Erdoğan da gizli sorunları çözmek, devleti ferahlatmak için böyle bir kaos başlatmıştır. Aslında Ergenekon diye birşey yok. Bu davanın ele başısı İsrail İstihbaratı'dır ve yürüten de Erdoğan'ın ta kendisidir. Kendini büyük göstermek için kaos yapıp onu yakalattık bu oldu bu bitti dedirtiyor. Yakalanan bir çok üst düzey insan da şerefi ve namusu ile çalışmaktadır. Gazeterlerde duyduğunuz o onu yaptı yakalandı bilmem ne bunlar fasafiso. Medya da Erdoğan'nın elinde dava da. Bizler de seyirci. Hayret ile izliyoruz Türkiye'min gidişatını. Buyrun. Ergenekon budur.! Başımızdaki böyle yapıyorsa nasıl ulaşabileceğiz demokrasiye ? hani nerde özgürlük ?

Kalın Sağlıcakla.
BiLinmeyen
Acemi Üye
**

Karma +0/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Arabesk Günler..

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« Yanıtla #9 : 23 Ağustos 2009, 16:50:01 »

Ergenekon davası kısaca şudur; devlet içinde devlet kavramı her zaman vardır ve bunu kimse inkar edemez. R.T.Erdoğan da gizli sorunları çözmek, devleti ferahlatmak için böyle bir kaos başlatmıştır. Aslında Ergenekon diye birşey yok. Bu davanın ele başısı İsrail İstihbaratı'dır ve yürüten de Erdoğan'ın ta kendisidir. Kendini büyük göstermek için kaos yapıp onu yakalattık bu oldu bu bitti dedirtiyor. Yakalanan bir çok üst düzey insan da şerefi ve namusu ile çalışmaktadır. Gazeterlerde duyduğunuz o onu yaptı yakalandı bilmem ne bunlar fasafiso. Medya da Erdoğan'nın elinde dava da. Bizler de seyirci. Hayret ile izliyoruz Türkiye'min gidişatını. Buyrun. Ergenekon budur.! Başımızdaki böyle yapıyorsa nasıl ulaşabileceğiz demokrasiye ? hani nerde özgürlük ?

Düşüncelerine saygı duyuyorum fakat doğru bulmuyorum. Medya Erdoğan'ın elinde değil bunu da tam anlamıyla yanlış buluyorum. Bunu diyebiliyorsan Doğan Grubunu yok sayıyorsun demektir.
HanCer
Normal Üye

Karma +1/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Kişiliksiz

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« Yanıtla #10 : 23 Ağustos 2009, 19:45:01 »

Aga öyle bir devirdeyiz ki herşeyin en kötüsünü düşünmek zorundayız. Bu yargım gerçekler arasında belki en iyi niyetlisidir. Ne düşüneceğimi bilemiyorum. En saçma olaylarda bile diyoruz ya. " Türkiye'de yaşıyoruz. Her an herşey olabilir." Güvendiğmz dağlar karlar altında kalıp çığlarını üzerimize yıkmadı mı ?

Kalın Sağlıcakla.
celiski
Acemi Üye
**

Karma +0/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« Yanıtla #11 : 11 Eylül 2009, 13:01:32 »

Ayrıca Anayasa Mahkemesi de halkın iradesinin üstünde bir güç teşkil ettiğinden dolayı bu kurumunda ortadan kalkması Türkiye'de demokrasinin gelişmesi adına önemli bir adım olacaktır.

demokrası kısa anlamda halkın halk tarafından halk için yönetilmesidir diyorsun sonrada anayasa Mahkemesinin halkın iradesininde üstünde bir güç olduğunu iddia edip kalması gerekir diyorsun....
sana bi örnek;
Adolf  Hitler... 1924’de hükümeti devirmeye çalışan fakat bunda başarılı olamayan ve geri döndüğü sırada intiharı düşünen Hitler tutuklandı. Birahane Olayı adı verilen bu eylem sebebiyle yargılandı ve 1 Nisan 1924’de 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Serbest kalmasının ardından Almanya’daki politik ortam sakinleşmiş, ekonomi iyiye gitmeye başlamıştı. 1928’de 12 milletvekili ile parlamentoya giren Partisi, 1929 Dünya Ekonomik Krizi’nin ardından 1930 seçimlerinde oyların %18’ini alarak 107 milletvekiliyle parlementoya girdi. 31 Temmuz 1932’deki genel seçimde oyların %37’sini alan Nazi Partisi ocak 1933’de Katolik Merkez Parti ile bir koalisyon hükümeti kurması amacıyla, Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg tarafından başbakan olarak atandı. Katolik Merkez Parti ile anlaşma sağlanamayınca Hitler, Milliyetçi Parti’nin desteğiyle yeni bir genel seçime gitmek istedi.
Çeşitli endüstri ve finans kuruluşlarından büyük parasal destekler alarak ve devletin olanaklarını da kullanarak büyük bir seçim kampanyası yürütmesinin yanısıra, 27 Şubat 1933’de Reichstag’ta çıkan yangının ardından Cumhurbaşkanı Hinderburg’a anayasanın kişi hak ve özgürlükleriyle ilgili maddelerini ortadan kaldıran bir kararname imzalatan Hitler, kendi partisi ve Milliyetçiler dışındaki tüm partilerin yayınlarını ve seçim çalışmalarını da durdurttu. 5 Mart 1933 günü yapılan seçimin sonunda oyların %44’ünü alan Nazi Partisi, hemen ertesi gün parlamentodan “Reichstag’ın tüm yetkilerini dört yıl süre ile kabineye devrettiğini” söyleyen bir yetki kanunu çakarttı.

23 Mart 1933’de ise "Halkta ve Almanya’daki Sıkıntının Kaldırılmasına Dair Kanun" (Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reicht) adı altında bir yetki tasarısının kabul edilmesini sağlayarak yürütme ve yasama erklerini eline aldı. Diğer partileri yasaklayan Hitler, yaptığı propagandalarla ve ikna kabiliyetini sayesinde bütün Alman halkını Nazi bayrağı altında birleştirdi ve kendisini, Almanyanın büyük lideri ilan etti. Alman ekonomisini kalkındıracağını sözünü savaş hazırlığı yaparak tutan Hitler, iş sahası oluşturdu ve büyük otobanlar inşa ettirdi.

Tüm halkı Alman ırkının üstün ırk olduğuna inandıran Hitler, ülkedeki Yahudileri ve diğer azınlıkları hedef olarak gösterdi. Bunun üzerine önce ülke genelinde daha sonra da 2. Dünya Savaşı süresince işgal edilen tüm topraklarda yaklaşık 5.5 milyon Yahudi ve yarım milyon çingene öldürüldü. Hitler, Alman ırkını iyileştirmek adı altında binlerce zihinsel engelli insanı da öldürttü.
-------------------------------------------------------------------------------------
1924 te darbe yapmaya çalışan ama tutuklanan Hitler Serbest kalınca demokrasiyi kullanıyor, halk iradesini kullanıyor  seçimlere giriyor ve "halk iradesi ile"  seçiliyor.... hemen ardından Cumhurbaşkanı Hinderburg’a anayasanın kişi hak ve özgürlükleriyle ilgili maddelerini ortadan kaldıran bir kararname imzalatıyor.... Halk iradesi ile gelip diktatör oluyor...  Görüldüğü Üzere halk iradesi ile seçilmiş bile olsalar yöneticilere sonsuz yetki verilemez... bunu kısıtlayan bir organ olmalıdır...yoksa demokrasi ile gelen kralların sonu tükenmez...

Bu ülkede demokrasi varmı konusuna gelirsek ewet dolaylı demokrasi ile yönetliyoruz ama yöneticilerimiz hiç demokratik kişiler değiller...

Sen hariç kimse yok, sende yoksun !
BiLinmeyen
Acemi Üye
**

Karma +0/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Arabesk Günler..

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« Yanıtla #12 : 12 Eylül 2009, 22:22:35 »

Anayasa mahkemesinin varlığı halka olan güvenin olmamasını ifade ediyor. Böyle bir kurumu kuranlar "bu halk cahil, bizim istediğimiz kiişileri seçmez, en iyisini biz (derin devlet) biliriz" zihniyetiyle kurmuşlardır. Bizim seçtiğimiz kişiyi halk seçmezse en azından bu kurum sayesinde onu kontrol edebiliriz düşüncesi vardır. Derin Devlet şuana kadar halkın her seçtiği lideri yok etmiş (en büyük örnek: Adnan Menderes) kendi düşüncelerine göre devleti yönetmeye çalışmıştır. Arkadaşım ben akademik olarak demokrasi kelimesinin nerden geldiğini ne olduğunu ve literatürdeki yerini belirttim. Aynı şekilde demokrasinin de öyle. İyi okursan veya araştırırsan bunu anlarsın.  Bunların sonucunda Anayasa Mahkemesinin varlığı "demokrasi"ye tamamen aykırıdır!

Bir örnek vermişsin. ben Almanya tamamen demokratik bir ülke demedimki. Demokrasinin tam anlamıyla olması için bu tür kurumların yok edilmesi gerekir. Halk kimi seçtiyse odur. Halkın dediği olur.
celiski
Acemi Üye
**

Karma +0/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« Yanıtla #13 : 13 Eylül 2009, 01:34:48 »

bende halk ne derse o olur mantığına karşıyım... sana verdiğim örnektede halk ne derse olur mantığının sadece bir ülkeye değil tüm dünyaya nasıl zarar verdiğini göstermek istedim... bu ülke almanya fransa amerika hiç farketmez halkın tamamının aynı şeyi şeçmesi yani oy birliği olması mümkün değilken halkın  %30 luk bir kesiminin oyu ile başa gelmiş birine sen halk onu istedi o ne derse o olur dersen onun üzerine denetim mekanizması koymazsan neler oluyor gör demek istedim...

Sen hariç kimse yok, sende yoksun !
BiLinmeyen
Acemi Üye
**

Karma +0/-0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Arabesk Günler..

blog var (0)

Forum Ortalaması

Deneyim
Seviye

« Yanıtla #14 : 24 Eylül 2009, 13:20:30 »

Alıntı
bende halk ne derse o olur mantığına karşıyım...

o zaman sen demokrasi karşıtısın?
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.319 Saniyede 39 Sorgu ile Oluşturuldu